Regeringen vil ændre EU-lov for at kunne forbyde benzin- og dieselbiler

Regeringen tager fat på arbejdet med at ændre den EU-lovgivning, som forhindrer Danmark i at forbyde salg af benzin- og dieseldrevne biler.

Står det til regeringen, skal det fra 2030 ikke længere være muligt at købe benzin- og dieseldrevne biler i Danmark. Derfor rejser klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen til Bruxelles for at tage første skridt til at ændre den EU-lovgivning, der forhindrer de enkelte EU-lande i at forbyde salg af benzin- og dieseldrevne biler.

Det skriver Information.

Dan Jørgensen, klimaminister 09.2019.jpg

EU-regler siger nej
Et nationalt forbud mod salg af visse typer biler vil være i strid med EU’s typegodkendelsesdirektiv. Det viste et regeringsnotat fra sidste år, hvoraf det fremgik, at et decideret forbud mod benzin- og dieselbiler "formentlig" ikke vil være i overensstemmelse med reglerne for EU’s indre marked.

- Jeg tager til Bruxelles for første gang som klimaminister for at sætte det her på dagsordenen i primært Europa-Parlamentet og i EU-Kommissionen. Og så har jeg bedt om, at vi hurtigst muligt på det førstkommende ministerrådsmøde den 4. oktober kan have det som decideret punkt på dagsordenen, siger Dan Jørgensen til Information.

I dag kan en bil ifølge typegodkendelsesdirektivet sælges i hele EU, når den er godkendt i et EU-land. 

Udfasning i 2030
Dan Jørgensens åbenlyst urealistiske håb er at få opbakning til en fælles europæisk lovgivning, der siger, at alle lande skal udfase diesel- og benzinbiler fra 2030.

Andre europæiske lande som Frankrig, Spanien, Holland, Sverige og Irland har ligeledes annonceret stop for salg af nye benzin- og dieseldrevnebiler fra enten 2030 eller 2040. Personbiltransporten står i dag for omkring 12 procent af EU’s samlede CO2-udledning.

Seneste nyheder
Stenslag i ruden - hvad gør du?
05-09-2022

Er du så uheldig, at du får et stenslag i ruden, så skal du handle med det samme. Hvis det er en et…

Læs mere
Tjek olien
08-08-2022

Er du en af dem, som har brugt sommerferien til at køre en fantastisk tur gennem Europa i din bil –…

Læs mere
Kom godt igennem sommeren
01-07-2022

Sommertid er ferietid. Når man er bilejer, så er det oplagt at pakke bilen og kører derudad. Her føl…

Læs mere