Snart kommer det gennemsigtige dæk

Michelin samarbejder med General Motors (GM) om en ny generation af dæk, som man kan kigge lige igennem.

Inden for fem år forventer Michelin og GM at kunne introducere et dæk til personbiler, som dels er integreret med fælgen, dels aldrig skal pumpes.

Dækkene, der får navnet Uptis (Unique Puncture-proof Tire System), skal testes på elbilen Chevrolet Bolt. Til at starte med på en lukket bane og senere på året på en flåde af Chevrolet Bolt på veje i den amerikanske stat Michigan.

Bæredygtigt koncept
Michelin siger, at prototypen Unique Puncture-proof Tire System repræsenterer et stort skridt hen imod realisering af dækproducentens Vision-koncept, der har "bæredygtig mobilitet" som mål. Det endelige mål er at erstatte både dæk og hjul med en komplet monteringsenhed til brug for personbiler.

Luftfri dækteknologi har flere fordele både for bilisterne og for planeten. Dækkene bruger mindre råmateriale og mindre energi i produktionen, og så reducerer de antallet af skrottede dæk fra punkteringer og andre skader. Derudover er de sædvanlige slidproblemer udløst af forkerte dæktryk også elimineret med de nye dæk.

200 millioner dæk
Michelin fortæller, at i dag kasseres cirka 12 procent af personbilsdæk før tid på grund af punkteringer og 8 procent kasseres før tid på grund af uregelmæssigt slid. I alt kasseres omkring 200 millioner dæk hvert år.

Til en begyndelse vil det nye Uptis-dæk blive produceret til flådebiler og lignende, mens den almindelige privatbilist kommer til at vente lidt på det virkelig punkterfrie dæk.

Det luftløse dæk skulle ikke føles meget anderledes at køre med end et traditionelt pumpet dæk, og så er der i fremtiden i hvert fald ikke nogen grund til at medbringe et reservehjul, for med det luftløse dæk er punkteringer snart blot et minde fra ”gamle dage.”

Seneste nyheder
Tjek olien
08-08-2022

Er du en af dem, som har brugt sommerferien til at køre en fantastisk tur gennem Europa i din bil –…

Læs mere
Kom godt igennem sommeren
01-07-2022

Sommertid er ferietid. Når man er bilejer, så er det oplagt at pakke bilen og kører derudad. Her føl…

Læs mere
Bliv sommerferie-klar
13-06-2022

Det er en god ide, at få bilen serviceret og tjekket inden turen går ud i sommerlandet. Herved undgå…

Læs mere